Analýzy December 2023

Hazardu pomohla pandémia. Ťaží z toho doteraz. 

Biznis s hazardnými hrami je pravidelne diskutovanou témou v spoločnosti. Jeho prevádzky sú zvyčajne prvými, ktoré si v mestách všimnete, keďže zo zákona vyplýva povinnosť oblepiť ich a skryť pred zrakom verejnosti. Napriek kritickým hlasom je dané podnikanie zdrojom príjmov štátneho rozpočtu a v menšej miere aj obecných a mestských rozpočtov, keďže prevádzkovatelia okrem daní z príjmu platia aj špeciálny odvod. Najväčším hráčom odvetvia rok 2022 prial, a to na Slovensku aj v Česku. V analýze podrobnejšie rozoberieme ich finančné výsledky. 

Zaujímavé zistenia:

  • Počet spoločností podnikajúcich v hazarde je na Slovensku a v Česku približne rovnaký, avšak tie najväčšie v Česku zarobia dvojnásobne viac. 
  • Celkový čistý zisk piatich najväčších spoločností v Česku vystúpil v roku 2022 na vyše 350 miliónov eur. Na Slovensku to bolo o 200 miliónov eur menej. 
  • Spoločnostiam z odvetvia hazardu rástla vďaka vyšším ziskom aj návratnosť kapitálu či aktív. V Česku dosiahla priemerná návratnosť kapitálu 53 % a návratnosť aktív vyše 27 %. Na Slovensku stúpla návratnosť kapitálu na 52 % a návratnosť aktív na vyše 30 %. 
  • Priemerná zadlženosť spoločností klesla na Slovensku tesne pod 41 %, zatiaľ čo v Česku na niečo vyše 48 %.

V Česku a na Slovensku podniká v oblasti hazardných hier necelých 300 spoločností. Radíme sem spoločnosti, ktoré poskytujú kurzové stávkovanie, video lotérie, číselne lotérie, internetové kasína a ďalšie. 

V analýze sa ešte dozviete:

  • Ktoré spoločnosti sú v hazardnom biznise v Česku a na Slovensku najväčšie, aký typ hazardných hier prevádzkujú a aké zisky im to prináša
  • Prečo sa Tipsport stal v posledných rokoch jednotou na trhu hazardných hier, a to aj v Česku aj na Slovensku
  • Koľko spoločnosti zaplatia vo forme odvodu z hazardu do štátneho rozpočtu
  • Aké sú platy v týchto spoločnostiach a  koľko zamestnávajú ľudí
  • Aká je zadlženosť spoločností a akú dosahujú návratnosť aktív či vlastného imania

Kompletná analýza finančných výsledkov najväčších prevádzkovateľov hazardných hier na Slovensku a v Česku je dostupná v službe FinStat Premium.

Martin Lindák
Martin Lindák Finančný analytik
martin.lindak@finstat.sk